Zirkonium Kronen

Zirkonium kronen zijn de sterkste tandheelkundige kronen.

Dankzij de extreme duurzaamheid en natuurlijke uitstraling wordt de kroon van zirkonia steeds populairder.

Het is gemaakt van een enkel blok zirkoniumoxide en staat bekend als een monolithische zirkoniumoxide. Daarom zijn ze bestand tegen breuken en slijtage. Je kunt een zirkonia-kroon krijgen via een enkele zitting en meerdere zittingsafspraken.

Eerdere zirkonium kronen hadden vroeger een porseleinlaag die vroeger afbrokkelde. Nu met het gebruik van monolithische zirkonia, gaat je kroon niet af.

Wat Is Zirkonium precies?

De tandheelkundige zirkonia is zirkoniumdioxide (ZrO2), een poedervorm van zirkonium. Sinds de jaren negentig wordt zirkonia gebruikt voor endodontische posten en implantaten. (Endodontische post helpt je om je restauraties en vullingen en kronen te behouden.)

Ze zijn gemaakt van zirkonium, een silicaat dat is uitgevonden door een Duitse chemicus, MH Klaproth, in 1789. Sinds de jaren zestig heeft zirkonia verschillende medische toepassingen. Het is uiterst duurzaam en 100% biocompatibel, zirkoniumoxide wordt gebruikt voor verschillende prothesen in operaties van heup, vinger en oor.

Waarom Zirkonium kronen?

Zirkonium kronen zijn beslist robuuster dan porseleinkronen. Ze gaan ook langer mee, vergeleken met porselein die chip en pauze.

Porseleinen kronen moeten ook worden gesmolten met een metalen basis en het metaal is dat zwarte lelijke lijn boven het tandvlees van mensen met porseleinen kronen. Omdat Zirkoniumkronen worden gefreesd uit een brok kristal, zijn ze gegarandeerd ten minste 5 keer sterker dan porselein en het metalen zekering. Zirkoniumkronen bieden ook kracht zonder dat omvangrijke uiterlijk waar porselein zo bekend om staat.

Voordelen van Zirconium Kronen:
Zirkonium wordt een van de meest gekozen materialen voor tandheelkundige kronen. De vele voordelen zijn:

Superieur uiterlijk : aangezien zirkonia van nature wit is, kunnen de transformaties in elke tint worden aangebracht die overeenkomt met de rest van uw tanden. Zirconia is doorschijnend, dus het bootst de translucentie van je natuurlijke tanden na.

Meer zelfverzekerde glimlach : zirkonia heeft geen metalen voering op het tandvlees. Porselein gesmolten op metalen kronen waren vroeger populair, maar ze hebben een metalen laag onder de porseleinlaag die bovenop de kruin zit. Deze fusion / metalen voering is meestal zichtbaar op de tandvleeslijn. Dit is duidelijker wanneer je lacht. Zirkonia-kronen helpen je hier overheen te komen en je zelfvertrouwen te vergroten. U kunt ook zirkonia elke vorm / grootte geven die overeenkomt met de rest van uw tanden.

100% biocompatibel: tot nu toe is er geen allergie voor zirkoniumkronen gerapporteerd.

Buitengewoon taai : zirkonia is de sterkste kroon, het is bestand tegen slijtage. Het spaandert niet af, in tegenstelling tot porselein. Als je het goed houdt, kan het voor altijd in je mond blijven. Het is minstens vijf keer sterker dan porselein of porselein gefuseerd met metaal / PFM. Het verdraagt ook goed kauw- of bijtkrachten. Het heeft een zeer hoge buigsterkte: zirkonia heeft een buigsterkte van 1200 MPa. (Buigsterkte is de kracht die uw kroon tolereert.)

Ze hechten goed aan je tand: zirkonia-kronen hechten goed aan je tand. Een van de redenen waarom PFM-kronen de voorkeur hadden, is dat het metaaloppervlak goed hecht aan de tand en de kroon op zijn plaats houdt. Zirkonia heeft ook deze eigenschap. Deze kronen vereisen minder verwijdering van de tanden dan vele andere soorten kronen.

Metaalvrij : veel mensen gaven de voorkeur aan gouden kronen vanwege de uitstekende fysische eigenschappen. Omdat uiterlijk echter belangrijker is voor mensen, willen ze er natuurlijk en jong uitzien. Sommige mensen houden ook niet van metalen in hun lichaam. Zirkonia is het meest geschikt voor hen.

De esthetische effecten van een zirkonia kroon alleen al zou het grootste voordeel kunnen zijn. Het is belangrijk dat u tandheelkundige kronen hebt die er natuurlijk uitzien, vooral als deze op de voortanden worden geplaatst en zichtbaar zijn naast de natuurlijke tanden. De capaciteit van zirkonium moet worden aangepast aan de hand van de reeks tanden die naast de tanden wordt geplaatst. is zeer belangrijk. Een kroon van zirkonium vervangt niet alleen een tand, maar hij kan ook zo worden gevormd dat hij er beter uitziet dan degene die hij zal vervangen. Dit is de reden waarom je die perfecte, natuurlijk uitziende glimlach altijd kunt zien.

Producenten van Zirconia produceren en ontwerpen nu tandkronen die op maat worden gefreesd uit massief blok van het materiaal en gebakken bij ultra hoge temperaturen om ervoor te zorgen dat de afgewerkte kronen bijna onverwoestbaar zijn.

Het feit dat dit materiaal biocompatibel is, betekent dat het veilig is om lang in je mond te blijven. U hoeft zich geen zorgen te maken over eventuele negatieve / allergische reacties van uw lichaam omdat het niet door het menselijk lichaam wordt afgewezen.

Zirkonium kroon nadelen

Zirconia heeft ook nadelen. Bij een temperatuur van 220 graden celcius kan het vocht opnemen. Daarom is het af te raden om bijvoorbeeld zirconia-abutments te steriliseren. Daarnaast wordt het materiaal zwakker als het bewerkt wordt. Wat precies de oorzaak hiervan is, is niet bekend. Vermoedelijk heeft het iets te maken met de warmte die bij het bewerken ontstaat. Ook de slijtage is een nadeel. Dit geldt vooral bij zirconia-abutments. Het is bekend dat er meer slijtgage optreedt aan de implantaten dan bij titanium abutments.

Ondanks deze nadelen kan er gesteld worden dat Zirconia voldoende sterk is.