Porseleinen Kronen En Bruggen

Kronen. Duurzame Restauraties Voor Tanden En Kiezen

Bij Praktijkistanbul Dental Design & Styling staat kwaliteit voorop. Het gaat tenslotte om uw gebit en daarom besteden we veel tijd en aandacht aan u en uw gebit. Een natuurlijk en fraai gebit is het uiteindelijke doel van cosmetische tandheelkunde. De tanden moeten daarbij in harmonie zijn met de rest de mond, de lippen en de gezichtsmimiek.

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Hierdoor krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Een kroon of brug wordt niet direct in uw mond gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium.

Volledig Keramische(Tandkleurige)Porseleinen Kronen Op Zirkonium

Een volledig porseleinen kroon kan in veel situaties worden toegepast. Door nieuwe technieken is de kans op breuk klein geworden. Het materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit.De binnenkant bestaat uit een(wit-tandkleurig) kapje van Zirconium dat via een CAD-CAM systeem wordt vervaardigd en erg sterk is.Hieroverheen wordt porselein gebakken. Zirkonium kronen zien er zeer natuurgetrouw uit en zijn nauwelijks van echte tanden te onderscheiden. Zirkonium materiaal is ook het organisme als geheel biocompatibel.

Metaal-Porselein

Hierbij wordt metaal als basis gebruikt. Voor het uiterlijk wordt over het zichtbare metaal een laag van tandkleurig porselein aangebracht.

De Behandeling in Stappen

Afslijpen van de tand of kies

Tijdens de eerste afspraak wordt een deel van de tand of kies afgeslepen, totdat er genoeg ruimte is om een kroon te maken. Tijdens de behandeling zal de tandarts u vaak plaatselijk verdoven.

Afdruk Maken

Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw hele kaak of het gedeelte waarin zich de afgeslepen kies bevindt. Hiervoor brengt de tandarts een afdruklepel met een rubberachtig afdrukmateriaal in uw mond. Zo ontstaat een afdruk waarin later in een tandtechnisch laboratorium gips wordt gegoten. Op dit gipsmodel wordt vervolgens de kroon of brug gemaakt.

Beetregistratie

Met de beetregistratie bepaalt de tandarts hoe de tanden en kiezen van uw onder- en bovenkaak op elkaar passen. Dit is noodzakelijk om de hoogte van de kroon en de vorm van het kauw-/snijvlak te kunnen bepalen. Daarvoor is een afdruk van de tegenovergelegen kaak nodig. Hiervoor gebruikt de tandarts een wasplaatje of een ander registratie materiaal

Kleur bepalen

Als de kroon of brug vóór in de mond staat, heeft deze meestal een tandkleurige buitenlaag van porselein. Samen met uw tandarts zoekt u een geschikte kleur uit aan de hand van een kleurenschema. In onze praktijk gebruiken wij de digitale Vita easyshade apparaat Kleur bepalenom de juiste kleur te bepalen.

Voor het plaatsen wordt dit allemaal nog goed gecontroleerd en kan dit alles nog aangepast worden in samenspraak met u.

Noodvoorziening

Vanzelfsprekend krijgt u ter overbrugging van de periode tot dat het werkstuk klaar is, een tijdelijke voorziening.

Voor uw comfort en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies , maakt de tandarts een noodvoorziening (tijdelijke kroon). Eet daar geen harde of kleverige producten mee. De tijdelijke kroon is hier niet op berekend. Het is verstandig om bij breuk of losraken van de tijdelijke kroon contact op te nemen met uw tandarts

Cementeren / Vastzetten Van De Kroon

Bij de laatste afspraak past uw tandarts de kroon of brug in uw mond en zet hem vast. Aan de binnenzijde van de kroon of brug brengt hij een snelhardend cement aan. Vervolgens schuift hij de kroon of brug op zijn plaats en drukt de kroon enige tijd stevig aan.

De bevestiging van een kroon of brug op implantaten kan op twee manieren: cementeren of schroeven.

Kronen of bruggen geschroefd in de mond  zijn met als groot voordeel dat de restauratie altijd uit de mond verwijderd kan worden om deze met regelmaat buiten de mond goed schoon te maken. Dit kan niet altijd. 

Het systeem wordt samen met  de tandarts en de patiënt gezamenlijk besproken, welk medisch beleid het beste bij de patiënt past, waarbij alle opties, voor- en nadelen, patiëntvoorkeuren en omstandigheden worden meegenomen.

Bruggen

Duurzame vervangingen voor tanden en kiezen.

Een tandarts kan met behulp van een brug een ontbrekende tanden of kiezen vervangen. Bruggen benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk.

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

Wanneer Kan Een Brug Nodig Zijn?

1. Om beter te kunnen kauwen.
2. Verbetering van het uiterlijk.
3. Om te voorkomen dat na verlies van een element de andere tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien.
Als tanden en kiezen ontbreken, kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte groeien. Ook kunnen de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien, waardoor ze scheef gaan staan.

Een natuurlijk en fraai gebit is het uiteindelijke doel van cosmetische tandheelkunde. De tanden moeten daarbij in harmonie zijn met de rest de mond, de lippen en de gezichtsmimiek.

Hoe Lang Gaan Kronen En Bruggen Mee?

Kronen en bruggen gaan in principe lang mee. De belangrijkste bijdrage die u kunt leveren is een goede mondhygiëne. Vooral het tandvlees rondom de kroon of brug moet goed worden schoongehouden. Een brug verliest zijn ondersteuning wanneer de aangrenzende tanden of het kaakbot wordt aangetast door tandbederf.

Houdt daarom uw tandvlees en tanden schoon door twee keer per dag te poetsen met een fluoride tandpasta en dagelijks te flossen. Ga regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist(e) voor controle en tandsteenverwijdering.