Bleken

Een mooi en wit gebit geeft een fris en verzorgd uiterlijk en een opvallende mooie glimlach. Dit kan op een professionele en veilige manier bij ons in de kliniek.

In de Tandartsstoel (Office Bleaching)

De tanden en kiezen worden drooggelegd d.m.v. een rubberlapje wat tevens het tandvlees tegen de bleekgel beschermt; het is ook mogelijk het tandvlees te beschermen door er een speciale gel op aan te brengen. Vervolgens zal de tandarts de bleekgel 40% Hydrogen Peroxide (bv Opalescence BOOST USA) op de tanden aanbrengen en gedurende een bepaalde tijd laten inwerken. Deze hoge procent van bleekgel mogen alleen tandartsen gebruiken. Dit proces wordt met een lamp (laser) versneld.

Bleken door middel van lasertechniek

Hoewel dit relatief de duurste methode is om weer een stralend wit gebit te krijgen, is het wel de meest effectieve manier. Lasertechniek maakt het mogelijk om je gebit twee tot drie tinten lichter te maken. De techniek is behoorlijk betrouwbaar, ook al blijven er natuurlijk mensen bij wie de behandeling minder goed slaagt. Het resultaat van een laserbehandeling is langdurig en langer dan de andere methodes, maar niet blijvend. Na verloop van tijd is een nabehandeling noodzakelijk. Gebruik van blauwe lamp kan de tanden opwarmen en dit veroorzaakt napijn, laser is een koude lichtbron en warmt de tanden niet op en is helemaal niet schadelijk. Bleken met diode laser apparatuur kan wettelijk alleen in een tandartspraktijk plaatsvinden.

Resultaat Van Bleken

Het resultaat kan verrassend zijn en een heel mooi effect op de tandkleur hebben. Vullingen bleken moeilijk mee, maar kunnen natuurlijk evt. overgemaakt en aangepast worden. Na een aantal jaar kleuren de tanden terug naar de oorspronkelijke kleur. Roken en veel koffie of thee drinken versnelt dit. Met opnieuw bleken kan dan opnieuw resultaat geboekt worden. Het resultaat kan ook worden bijgehouden door 1 keer per maand te bleken. Het resultaat kan afhankelijk zijn van de oorzaak van de verkleuring. Bij een antibioticum (tetracycline) verkleuring bijv is het resultaat minder goed te voorspellen. Meest voorkomende oorzaken van verkleuring.

Volgens de statistieken zijn maar 27% van mensen tevreden over het resultaat die hun tanden laten bleken na de eerste sessie. Wel stijgt deze procent tot 88% na de tweede sessie, de resultaat is dan ook duurzamer. Wij adviseren altijd 2 sessies bleken met paar dagen tussen voor een optimum resultaat. Eventueel daarna doorgaan met thuisbleken gedurende 1 week.

Verouderingsproces

Naarmate de leeftijd stijgt, wordt de laag tandbeen van de tanden en kiezen steeds dikker. Hierdoor treedt een verdonkering of vergeling van de tandkleur op. Bovendien wordt door slijtage de laag glazuur dunner (of slijt helemaal weg op sommige plaatsen), waardoor het gelere tandbeen beter zichtbaar wordt. De kleur van tanden en kiezen wordt ook beïnvloed door barstjes in het glazuur, waar doorheen kleurstoffen dringen.

Dode Tand

Als gevolg van bijv. tandbederf of een ongeval, kan het levende deel van een tand (pulpa) geïnfecteerd raken. Wanneer dit pulpaweefsel afsterft, komen er kleurstoffen uit de rode bloedcellen vrij. Deze kunnen de tand een blauwe of geel/grijze verkleuring geven. Ook als er al een wortelkanaalbehandeling gedaan is, kan de vulling of resterend pulpamateriaal de verkleuring veroorzaken.

Ongeval

Als door een ongeval de tanden en kiezen beschadigd raken, wordt ter reparatie een laagje tandbeen afgezet aan de binnenkant van de tanden en kiezen. Dit zorgt voor een vergeling. Mocht de pulpa door het ongeval afsterven dan kan de hierboven beschreven blauwe of geel/gijze verkleuring optreden.

Medicijngebruik

Bij jonge kinderen waarin het blijvende gebit nog in ontwikkeling is, kan het antibioticum tetracycline verkleuringen veroorzaken. Oorspronkelijk wordt een gele kleur ingebouwd, maar onder invloed van daglicht wordt dit bruin.

Ontwikkelingsstoornissen

De ontwikkeling van tanden en kiezen voltrekt zich in de kaak. Tijdens deze ontwikkeling kunnen stoornissen optreden waardoor er afwijkingen ontstaan. Bijvoorbeeld de structuur van glazuur en tandbeen kan anders zijn, waardoor kleurstoffen makkelijker binnendringen. Dit is oonder andere het geval bij fluorose: door een te hoge concentratie fluoride tijdens de aanleg van tanden en kiezen raakt vooral de vorming van glazuur verstoort. Het gevolg is een poreus tandmateriaal met een afwijkende kleur.

Andere Oorzaken

Tandbederf kan verkleuring veroorzaken, dit moet behandeld en gevuld worden, bleken is dan geen oplossing. Doorschijnende grijze vullingen kunnen alleen verholpen worden door deze te vervangen door witte vullingen. Verkleurde randjes langs vullingen en kronen zijn moeilijk met bleken te verhelpen, polijsten en/of overdoen is hier de oplossing. Aanslag en tandsteen kunnen ook verkleuringen veroorzaken, voordat gebleekt kan worden, zal dit natuurlijk eerst weggehaald moeten worden.

Bleektandpasta’s

Er zijn tandpasta’s met bleekmiddelen die voorspellen de tanden witter te maken. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat deze tandpasta's waarschijnlijk beter in staat zijn om het ontstaan van nieuwe verkleuringen te verminderen dan je tanden duidelijk zichtbaar witter te maken.